Het is opvallend hoeveel archeologische vindplaatsen Malta kent, in tegenstelling tot andere bestemmingen in het Middellandse Zeegebied. In de hoofdstad ligt het Grootmeesterspaleis, een bijzonder bouwwerk dat stamt uit de zestiende eeuw. Het is een prachtig paleis met veel bijzondere details, fresco’s en pleinen met veel kunst. Het Grootmeesterspaleis heeft lange tijd het kantoor van de President van Malta gehuisvest.
Megalitische tempels
De megalithische tempels van Malta zijn een verzameling van zeven tempels op de Maltese archipel die dateren uit de prehistorie. De bouw van de tempels gaat terug tot 3.600–2.500 v. Chr. Op het eiland Malta zelf staan de tempels van Ħaġar Qim, Mnajdra en Ħal Tarxien. Dit zijn unieke architectonische meesterwerken, zeker gezien de beperkte middelen waarover de toenmalige bouwers beschikten. Uit de complexen Ta’ Ħaġrat en Skorba blijkt hoe de traditie van het tempel bouwen op Malta van generatie op generatie is doorgegeven. De twee tempels van Ġgantija op het eiland Gozo zijn bijzonder vanwege hun gigantische bouwwerken uit het bronzen tijdperk. Het zijn de oudste megalithische tempels en ze vormen het bewijs dat er ten minste duizend jaar vóór de bouw van de Egyptische piramides van Gizeh al mensen woonden op het eiland.
De oudste vrijstaande bouwwerken op aarde
De twee tempels van Ġgantija op Gozo zijn de oudste vrijstaande bouwwerken op aarde en ze werden in 1980 door UNESCO opgenomen in de lijst van het Werelderfgoed. In 1992 werden daar de vijf megalitische tempels op Malta aan toegevoegd.
Hal Saflieni Hypogeum
Het Hal Saflieni Hypogeum is een uit steen gehouwen ondergronds complex, dat door de tempelbouwers gebruikt werd als heiligdom en als begraafplaats. Het is in 1902 tijdens bouwwerkzaamheden ontdekt en het heiligdom wordt beschouwd als een van de belangrijkste prehistorische monumenten ter wereld. De drie ondergrondse niveaus dateren uit de periode tussen 3.600 v. Chr. en 2.500 v. Chr. Christus. Het gehele complex beslaat meer dan 500 m² en het diepste punt ligt ruim tien meter onder straatniveau. Het Hypogeum is in 1980 door UNESCO toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.