De Maltese keuken is het resultaat van een lange relatie tussen de eilandbewoners en de vele veroveraars die de Maltese eilanden door de eeuwen hebben ingenomen. De invloeden variëren van Grieks tot Siciliaans, Frans, Spaans, Noord-Afrikaans en zelfs het Midden-Oosten. Aan alle gerechten hebben ze een lokale draai gegeven. Dit heeft geresulteerd in een bijzondere mix van mediterrane keukens, eenvoudig en gebaseerd op de seizoenen.
Voor elke dag een vis
In het gezellige vissersdorpje Marsaxlokk dobberen kleurrijke traditionele vissersboten, Luzzu’s genaamd, in het helderblauwe water. Dagelijks gaan lokale vissers de zee op om terug te keren met heerlijke verse vis. Bezoek op zondagochtend de markt, waar verse baars, witte zeebrasem, steenvis, zwaardvis, tonijn, octopus en inktvis te koop zijn. Favoriet onder de Maltese bevolking is een hartige taart met Lampuki, een witte vis die alleen in Malta voorkomt. Een andere aanrader is Aljotta, een heerlijke vissoep met knoflook.
Stuffat tal-Fenek
Gestoofd konijn is een erfgoed van de ridders van Sint-Jan en hét nationale gerecht van Malta. Het konijn wordt gestoofd in rode wijn met uien, tomaten, wortelen aardappels, knoflook en laurier. Het vlees is heerlijk mals en de saus heel smaakvol. Vaak wordt deze rijke tomatensaus met pasta als voorgerecht geserveerd.
Pastizzi
Naast een nationaal gerecht, heeft Malta ook een nationale snack: pastizzi. Dit knapperige pakketje bladerdeeg wordt de hele dag door gegeten. Als ontbijt, bij de koffie, als borrelhap of na het stappen. Traditionele pastizzi zijn gevuld met erwtenpuree of ricotta, maar steeds meer pastizzibakkers experimenteren met bijzondere smaken zoals chocolade, aardbeien en appel en kaneel.
Lokale drankjes
Malta heeft een eigen frisdrank: Kinnie. Deze karamelkleurige dorstlesser is al sinds 1952 te koop en heeft een unieke smaak: het is zoet en bitter tegelijk. Naast bittere sinaasappelen zouden er ginseng en rabarber inzitten, maar het precieze recept is een lokaal geheim. Liever een dorstlessend biertje? Sinds 1928 wordt er op het eiland Cisk gebrouwen. Van de citroenen uit de eeuwenoude citroenboomgaarden op Gozo wordt heerlijke limoncello geproduceerd.
Maltese wijn
Maltese wijnboeren produceren ontzettend lekkere wijnen. Er worden internationale druivensoorten verbouwd, zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Chardonnay. Ook heeft Malta inheemse druivensoorten: Ġellewża en Ghirghentina, waarvan stevige wijnen met een uitgesproken en volle smaak worden gemaakt. Veel wijnboerderijen organiseren tours en wijnproeverijen. Saħħa, ofwel proost!